Ünnepeink

ÁPRILIS HÓNAP ÜNNEPEI és SZENTJEI

2018-ban öt holdfogyatkozás lesz és három üstökös "látogat" meg. A holdfogyatkozások közül a mi területünkről kettő lesz látható. Ebből egyik az év első teljes holdfogyatkozása január 31-én, nálunk nem lesz látható csak Ázsia, Afrika és a Csendes Óceán területein, mert a maximumát nappal 15 óra 31 perckor éri el.

Az év leghosszabb holdfogyatkozása, egyben az utóbbi 100 év leghosszabb holdfogyatkozása is, a június 27-i, teljes holdfogyatkozás, amelyik egy óra és 42 percig tart majd és látható lesz  Dél-Amerikában, Európában , Ázsiában , Ausztráliában. Területünkön 23 óra, 22 perc a maximális pontja.

január 3-án egy különös formájú aszteroida a 2017 YD7  elnevezésű, 23.500mph sebességgel  közeledik a földhöz és  1.300.000 mill.  közelíti meg a földet. A NASA számításai szerint minden aszteroida, amelyik 4.600.000 mill. távolságon belül kerül potenciális veszélyt jelent. Ennek az aszteroidának  is lesznek következményei,pld. lassúbb forgásra készteti a földet jan.3-án.

 

 

  

Krisztus Pilátus előtt                                                    Ecce Homo  (Munkácsi Mihály festményei)


Nagyböjt - Nagycsütörtök - Az Oltáriszentség alapítása 
Az a húsvéti lakoma - a Pászka, - melyet Jézus is megünnepelt tanítványaival a szabadulás feletti örömben telt. Szentmisénken ezt az örömöt idézik fel a liturgia fehér színe, a virág, az orgonaszó, a felcsendülő Dicsőség, melyet a csengők hangja kísér.
Egyben megjelennek a fájdalom jelei is. Megrázó ellentétek feszülnek. Jézust azon az éjjelen fogják el, amikor szeretetének legnagyobb jelét adja. Elnémulnak a harangok, a csengők, nem szólal meg az orgona sem a feltámadásig. Mint a leölésre szánt bárány - így némulunk el mi is. Jézus elbúcsúzik barátaitól, feltárja előttük a szenvedés és a szeretet összefüggésének titkát. Megígéri a vigasztaló Szentlelket, aki Egyházzá alakítja a tanítványokat és minket is megtanít mindenre.

Nagyböjt - Nagypéntek
Húsvétvasárnap - Krisztus feltámadása
Krisztus feltámadt! - Valóban feltámadt!Húsvét a liturgikus év legnagyobb ünnepe. A húsvéti mise a feltámadt Krisztust köszönti, mert övé a hatalom és a dicsőség mindörökké. Minket pedig arra int, hogy a keresztségben új életre kelve az odafönt valókat keressük. S így remélhetjük, hogy Krisztussal együtt elnyerjük a feltámadás és az örök élet ajándékát.
Kezdet és vég, múlt és jövő él az örök Mában, mely a Föltámadotté (Szent Ágoston: "aeternum Nunc", az isteni Most), azé, aki "Halott volt és íme él" (Jel 2,8). A megölt Bárány az Úr, aki eljövendő, hogy befejezze a világ történelmét. -- A Krisztus föltámadása és fenségben való kinyilvánulása közt fut a "mi időnk", a mi utunk. A hit fényében járunk, avagy -- a hit homályában is, de szilárd hittel. Hitünk azok tanúságára támaszkodik, akik látták a Föltámadottat, de az Ő Lelkére is, akit belénk küldött. A körülöttünk levő világ, de a jövendő nemzedékek is azon hitben élnek, amit mi vallunk és tanúsítunk életünkkel.

 
 

0.073 mp